Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 18.05.2024, 09:12

Школа №4

м. Знам’янка


Меню сайту
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 263
Форма входу
Головна » 2016 » Травень » 13 » Майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки
17:59
Майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки

У Знам’янську ЗШ І-ІІІ ступенів № 4 завітали гості з міської бібліотеки-філії № 1 Алефірова Світлана Михайлівна та  Холодова Олена Владиславівна. Гості провели для учнів 6-А класу майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки.

Як виглядає лялька-мотанка, і чому вона так називається? Мотанка - це лялька без обличчя. Очі, брови, вуста, ніс ніколи не промальовувалися в ляльках - оберегах. І це зовсім не тому, що наші предки не вміли малювати.

Згідно давніх вірувань, безлика лялька не зможе стати чиїмсь двійником, а отже - ніколи не принесе шкоди людині. Причому ні навмисно, ні випадково.

Слов’яни були впевнені: лялькам-оберегам не можна малювати обличчя ще й тому, що через очі ляльки в її господаря може вселитися злий дух.

Для того, щоб наділити маленьку ляльку-мотанку великою магічною силою, на ляльковому обличчі нитками чи стрічками виплітали кольоровий хрест - давній могутній символ Сонця.

Чому лялька зветься мотанкою? Справа в тому, що виготовлення цієї магічної іграшки - цілий ритуал, і використовувати ножиці, голки та інші колючо-ріжучі предмети заборонялося. Клаптики тканини рвали на менші клапті, скручували нитками - і ось вона, лялька-мотанка.

Під час створення ляльки-мотанки кожна дрібниця має своє значення. Так, нитки намотували по ходу Сонця ( із сходу на захід), по спіралі (символ безкінечності духовного життя). При цьому бажали людині для якої робився оберіг добра і щастя, міцного здоров’я, начитували молитви.

До речі, робити ляльку-мотанку як оберіг треба було тільки в "хороший" період (краще взимку). Невдалим часом були свята і вихідні дні, а також середа і п’ятниця ( в ці дні займатися рукоділлям вважалося за гріх).

Не можна було мотати ляльку-оберіг вночі, коли відьми і русалки виходять на прогулянку.

Учні уважно слухали, старанно виконували вказівка бібліотекарів та створили ляльки-мотанки для учасників АТО. Всі залишились задоволені заходом.

Переглядів: 654 | Додав: elen | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
корисні посилання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Національна гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія

©Знам'янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 4 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz